Boekhorst Advies

NVT

Social Media Volg ons op LinkedIn Volg ons op Twitter

Veel gestelde vragen

Waarom betaal ik nu voor financieel advies aan mijn adviseur? Was dit in het verleden niet zo?

Om dit te beantwoorden nodig ik u uit, om naar een korte film te kijken waarin dit perfect wordt uitgelegd.

bekijk de film via de onderstaande link:

www.youtube.com/watch?v=ysPEgFcjzLs

Alle vragen

  1. Welke documenten heb ik nodig voor een hypotheek?
  2. Waarom wordt ik getoetst bij het BKR?
  3. Wat zijn de mogelijkheden bij een BKR notering?
  4. Waarom is een taxatie nodig?
  5. Wat zijn de kosten naast mijn hypotheek?
  6. Wat bepaalt mijn maximale hypotheek
  7. Is de laagste rente de laagste maandlasten?
  8. Kan ik de rente fiscaal aftrekbaar maken?
  9. Welke kosten zijn aftrekbaar bij de belasting?
  10. Wat is mijn belastingvoordeel?

#1. Welke documenten heb ik nodig voor een hypotheek?

U hebt standaard een legitimatiebewijs, een werkgeversverklaring, een loonstrook en pensioenoverzicht (UPO (uniform pensioen overzicht)) nodig voor het afsluiten van een hypotheek.

#2. Waarom wordt ik getoetst bij het BKR? 


Afgesloten leningen worden door krediet- en hypotheekverstrekkers geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Eveneens worden achterstallige betalingen doorgegeven. Voordat een financiële instelling een nieuwe lening verstrekt, toetst zij bij het BKR of de klant al een lening heeft lopen en hoe het betalingsgedrag van de klant is/was. Zo kan een geldverstrekker het leenverleden goed inschatten. Voor u is het ook prettig, want dan kan uw offerte helemaal op maat worden gemaakt.

#3. Wat zijn de mogelijkheden bij een BKR notering? 

Een BKR notering krijgt u als u een lening aangaat, op het moment dat u betalingsproblemen heeft (gehad) wordt er aan de notering een code gegeven. Dit kan zijn A en/of een cijfer 1 t/m 4. Als een betalingsachterstand opgeheven is komt er meestal ook een H achter te staan. Op basis van A coderingen zal het moeilijk zijn een geldverstrekker te vinden die bereid is een financiering te geven. Op basis van NHG kan een herstelde (H) A of A1 codering geaccepteerd worden.

#4. Waarom is een taxatie nodig?

Een taxatie kan u vertellen wat de waarde van uw huidige woning of de woning die u wilt kopen is. De waarde wordt op een objectieve manier bepaald. Een hypotheekverstrekker stelt een officieel taxatierapport verplicht. Zelf kunt u aan de hand van het taxatierapport uw bod of dat van uw koper afwegen. De taxatiekosten zijn aftrekbaar wanneer u de taxatie laat uitvoeren om een hypotheek af te sluiten.

#5. Wat zijn de kosten naast mijn hypotheek?

Naast de maandelijkse kosten van uw hypotheek krijgt u bij het kopen van een huis te maken met eenmalige kosten. Er is een onderscheid te maken in de bijkomende kosten voor een bestaande of nieuwbouw woning. De bijkomende kosten voor een bestaande woning komen uit op ongeveer 6% van de koopsom en bestaan uit:
  • Overdrachtsbelasting
  • Kosten voor de leveringsakte
  • Kosten voor de hypotheekakte*
  • Taxatiekosten*
  • Makelaarscourtage
  • Advies/bemiddelingkosten*
De bijkomende kosten voor het kopen van een nieuwbouwwoning komen uit op ongeveer 6% van de koopsom. Het gaat hierbij om:

  • Kosten voor de hypotheekakte*
  • Renteverlies tijdens de bouw (3 tot 6% van de aankoopprijs)*
  • Advies/bemiddelingkosten *
* Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar

#6. Wat bepaalt mijn maximale hypotheek

Dit wordt bepaald door uw inkomen, vermogen, waarde van de woning, lopende leningen en kredietverleden. Wij berekenen graag de mogelijkheden voor u.

#7. Is de laagste rente de laagste maandlasten?

Nee, de totale maandlast wordt bepaald door de rente en de premie voor opbouw en eventuele verzekering. Dus als u een lage rente betaalt, kan het zijn dat u met de premie weer iets hoger uit komt. Laat u dus niet verleiden door een lage rente alleen. Daarnaast geldt bij sommige geldverstrekkers een instaprente; dit is een actierente om u binnen te krijgen, bij een verlenging gaat u weer meer betalen.

#8. Kan ik de rente fiscaal aftrekbaar maken?

Ja, wanneer het een eigen woningschuld betreft ( hypotheek of krediet) . Wanneer u de lening opneemt ter verwerving, onderhoud of verbetering van uw eigen woning (inclusief aanhorigheden zoals tuin) dan is de rente op uw lening in beginsel aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Sinds 1-1-2013 dienen starters die voor het eerst een hypotheek aangaan, de eigenwoningschuld tenminste annuitair af te lossen om de rente over de eigenwoningschuld fiscaal aftrekbaar te maken.

#9. Welke kosten zijn aftrekbaar bij de belasting? 

U mag alle kosten die u maakt voor de financiering aftrekken bij de belasting. Dat zijn:
  • Taxatiekosten;
  • Bemiddelingskosten;
  • Aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie;
  • Notariskosten;
  • Kosten kadastrale rechten voor hypotheekakte;
  • Royementskosten;
  • Boeterente;
  • Bouwrente & grondrente;
  • Afsluitprovisie;
  • Andere kosten van geldleningen, bijvoorbeeld verlengingsprovisie
#10. Wat is mijn belastingvoordeel?

U kunt de hypotheekrente in mindering brengen op uw inkomen. Dit geldt alleen voor de rente van uw eerste woning waar u in woont. U kunt er voor kiezen om dit belastingvoordeel van uw hypotheek maandelijks of jaarlijks te ontvangen. De hypotheekrente is maximaal dertig jaar aftrekbaar. Wanneer u verhuist naar een andere woning en uw hypotheek verhoogd gaat alleen voor het bedrag dat u extra leent een nieuwe periode van dertig jaar in.

Hebt u nog vragen, mail dan naar info@boekhorstadvies.nl